Om Bengt Lindström

Bengt Lindström är den svenska konstnären som internationellt sett är representerad på flest museum i världen genom tiderna. Bengt Lindström föddes 1925 i Storsjö kapell i Härjedalen och det var där han kom i kontakt med samerna som han under hela sitt liv fortsatta att ha en speciell relation med. Inspirationen med de kända färgglada färgerna som utvecklades med tiden härstammar från de samiska färgerna.

Bengt bestämde sig tidigt för att bli konstnär. Hans första framgång kom redan i skolan i Härnösand då hans teckningslärare valde ut två teckningar från Bengts skolarbeten och skickade in dem till en teckningstävling i Stockholm. 700 bidrag deltog i tävlingen och Bengt vann både första och andra pris.

Han avbröt sin militärutbildning för studier i Stockholm hos Isaac Grünewald konstakademi och därefter fortsatta studier på Konstakademin i Köpenhamn. 1946 fick Bengt en båtbiljett av sin moster och han åkte över till Chicago för att studera i, på den tiden, världens bästa konstskola School of the Art Institute of Chicago.

Efter något år åkte han till Paris för fortsatte studier och blev där bofast under hela sitt verksamma liv. Sverige och Norrland fanns dock alltid kvar i Bengts hjärta och han tillbringade alltid sommarhalvåret i sitt stora herrgårdsliknande hus i Njurunda med swimmingpool, tennisbana, squashhall och naturligtvis en ateljé. Under många år tillbringande han även de kallaste vintermånaderna i Alicante, Spanien, där han också hade en ateljé.

Bengts stora genombrott kom i Paris under början av 60-talet. Han älskade att jobba, att utveckla och det han blivit mest känd för är hans oljemålningar med dramatiska uttryck, ofta inspirerade av fornnordiska mytologin, samt de starka färgglada färgerna. Han var oerhört mångsidig och behärskade många tekniker. Han arbetade i olja och akryl/gouache, blyerts, kol, skulpturer i både glas (i Venedig och Kosta Boda) samt skulpturer i papier-maché i Paris. Han gjorde även skulpturer i guld, silver, brons, gips, keramik och porslin. Under 70-talet hade Bengt ett samarbete med ABCD Gallery i Paris som tillverkade gobelänger utifrån hans målningar. Han hade även under många år en egen litografitillverkning i Paris.

Bengt Lindströms största marknader har varit och är i nämnd ordning: Frankrike, Italien, Spanien, Sverige, Portugal och USA.

Bengt var en mästare i många kategorier även utanför det konstnärliga. Under en och samma vecka i sin ungdom vann han både distriktsmästerskap i handboll, tennis och schack. Han var även en duktig trollkonstnär och ansågs ha övernaturliga krafter. Redan som liten blev han rotdragen och blev senare även utnämnd som Schaman i sin hemby Storsjö Kapell under dramatiska former då dåvarande Schamanen låg på sin dödsbädd i kyrkan. Bengt fick beskedet i Paris och flög upp omedelbart med sitt privata plan och tog över Schamanens krafter.

Bengt avled 2008 i Sundsvall, 83 år gammal.